буквално

буквално
прил. - точно, безусловно, безпрекословно, напълно

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем решить контрольную работу

Look at other dictionaries:

  • Парк Слоуп, Бруклин — Район Бруклина, Нью Йорк Парк Слоуп, Бруклин Park Slope, Brooklyn Страна СШАСША …   Википедия

  • ад литерам — (лат ad literam) буквално …   Macedonian dictionary

  • банзај — (јап) победнички извик полн со одушевување (буквално ban = 10 000, sai = години), во војна исто како европското ура …   Macedonian dictionary

  • вербатим — (лат. verbatim) прил. од збор до збор, буквално …   Macedonian dictionary

  • деус — (лат. deus) бог деус екs махина (лат. deus ex machina) 1. буквално: бог од машина во античкиот театар, кога ќе настанела некоја критична ситуација, на сцената бил спуштан со специјална справа (машина) некој бог што ја решавал замрсената ситуација …   Macedonian dictionary

  • идиом — (грч. idioma) линг. 1. вкоренет израз својствен на некој јазик, што не може да се преведе буквално на ниеден друг јазик 2. наречје, говор …   Macedonian dictionary

  • калка — (фр. calque) 1. проѕирна хартија или ткаенина натопена со специјални хемиски состојки што се става преку цртеж за да се направи негова копија 2. копија, точно прецртување на проѕирна хартија 3. фиг. слепо, целосно имитирање на некого или на нешто …   Macedonian dictionary

  • калкира — (фр. calquer) 1. сними/снима слика или цртеж на калка, прави копија со помош на калка 2. фиг. слепо, целосно имитира некого или нешто, слепо, ропски се угледува на некого или на нешто 3. пренесе/пренесува зборови или изрази од еден во друг јазик… …   Macedonian dictionary

  • лесе фер — (фр. laissez faire) буквално: оставете секој да прави што сака и се нека оди по својот тек , девиза на економскиот либерализам што значи неограничена слобода на конкуренцијата и немешање на државата во економските прашања …   Macedonian dictionary

  • литера — (лат. шега) буква ад литерам (лат. ad litteram) буквално …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”